PPG otrzymało nagrodę Wprost UP!Awards w kategorii ESG

Rynek budowlany | piątek, 22-12-2023

PPG otrzymało nagrodę Wprost UP!Awards w kategorii ESG

PPG nagrodzone za praktyki na rzecz środowiska, społecznej odpowiedzialności biznesu i ładu korporacyjnego.

WARSZAWA, 20 grudnia 2023 – PPG (NYSE: PPG) poinformowała dzisiaj, że została laureatem nagrody Wprost UP!Awards, którą wyróżniono liderów branży związanej z budownictwem, wnętrzami i nieruchomościami w Polsce. Statuetki wręczono przedstawicielom przedsiębiorstw odważnych i nowatorskich, które wnoszą na polski rynek nową jakość i tworzą trendy. PPG zostało docenione przez kapitułę konkursową za działania w zakresie praktyk środowiskowych, społecznych i ładu korporacyjnego (ESG).

Podczas uroczystej gali podsumowującej program UP!Awards firmę PPG reprezentowała Magdalena Salamucha, dyrektor zarządzający PPG Industries Poland. Odbierając statuetkę podkreśliła znaczenie i udział pracowników w realizacji strategii ESG: „W imieniu PPG serdecznie dziękuję za przyznaną nagrodę. Strategia zrównoważonego rozwoju jest filarem naszej działalności od wielu lat, była nim jeszcze zanim zaczęto głośno podkreślać rolę i znaczenie takich działań. Nie przesadzę, jeśli powiem, że każdy pracownik jest w jakiś sposób w tę inicjatywę zaangażowany”.

„Jako globalny lider w branży farb, lakierów i powłok specjalistycznych nieustannie działamy na rzecz ochrony i upiększania świata, stawiamy na innowacyjność, inwestujemy w sektor badań i rozwoju, a naszym klientom oferujemy technologie i usługi najwyższej jakości” – komentuje nagrodę Remigiusz Skąpski, dyrektor rynku, PPG Architecural Coatings Poland. „Priorytetowo traktujemy środowisko, dążąc do prowadzenia działalności opartej na zrównoważonym rozwoju, wspieramy społeczności lokalne, a biznes prowadzimy w sposób transparentny i etyczny, bo wierzymy, że jest to jedyna właściwa droga rozwoju” – dodaje.

PPG posiada globalną strategię zrównoważonego rozwoju, której filarami są ograniczanie wpływu na środowisko naturalne, poprawa bezpieczeństwa, zdrowia i samopoczucia pracowników oraz wspieranie społeczności lokalnych. Firma na bieżąco śledzi postępy w realizacji wyznaczonych celów zrównoważonego rozwoju dotyczących zrównoważonych produktów, odpadów, wody, energii i emisji gazów cieplarnianych, zrównoważonego rozwoju dostawców, różnorodności, równości i integracji, bezpieczeństwa i zdrowia, dobrostanu pracowników oraz społeczności. W oparciu o strategię podejmuje szereg działań i aktywności zarówno na poziomie centralnym, jak i lokalnie. Uzupełnieniem korporacyjnych działań PPG na rzecz ochrony środowiska naturalnego są inicjatywy z udziałem pracowników, tj. sadzenie drzew czy sprzątanie świata, których dodatkowym celem jest podnoszenie świadomości ekologicznej i wzmacnianie poczucia odpowiedzialności za własne otoczenie.

Więcej informacji o działaniach PPG można znaleźć na stronach internetowych: ppg.com/sustainability

©2001-2024 Sieć Budowlana Sp. z o.o., wszelkie prawa zastrzeżone. · Polityka prywatności RODO