wtorek, 02 kwiecień 2019 21:08

Napęd do drzwi wewnętrznych firmy Hörmann ze Znakiem Jakości OK SENIOR®

Napęd do drzwi wewnętrznych PortaMatic firmy Hörmann otrzymał Znak Jakości OK SENIOR®. Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej i spółka OK SENIOR Polska uznali ten produkt za odpowiedni dla osób 60+.

Przyznanie Certyfikatu i Znaku Jakości OK SENIOR® poprzedził specjalny audyt produktu przeprowadzony na przełomie grudnia 2018 i stycznia 2019 roku w jednym z domów pomocy społecznej w Łodzi.

Badanie potwierdziło, że napęd PortaMatic, zamontowany w miejscu często uczęszczanym przez pensjonariuszy ośrodka, odpowiada na potrzeby użytkowników 60+, zwłaszcza tych o ograniczonej mobilności. Raport z audytu napędu potwierdza, że spełnia on najwyższe standardy bezpieczeństwa, jest bardzo przyjazny w użytkowaniu i pomaga pokonywać rozmaite bariery i ograniczenia.

Badanie przeprowadzono kilka tygodni po zamontowaniu napędu PortaMatic w drzwiach do Kaplicy DPS-u. Uczestniczący w nim seniorzy, osoby w wieku 80 - 89 lat, w większości poruszający się przy pomocy balkonika, na wózku inwalidzkim czy o lasce, mówili o dużej wygodzie
i wzroście własnej samodzielności, a także o prostej obsłudze napędu.

Także personel ośrodka podkreślał, że korzystanie z drzwi wyposażonych w napęd PortaMatic jest intuicyjne, a także bezpieczne i komfortowe dla osób z niepełnosprawnościami. Opiekunowie osób starszych zwracali uwagę, że napęd bardzo ułatwia im samodzielne poruszanie się po terenie ośrodka.

Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej wspiera działania na rzecz rozwoju usług i dóbr dla Seniorów. Jest autorem wielu rozwiązań i uczestnikiem projektów odpowiadających na wyzwania demograficzne. Skupia przedstawicieli największych organizacji senioralnych, środowisk biznesowych, a także ekspertów i przedstawicieli świata nauki.