czwartek, 04 luty 2021 04:14

Wizyta Premiera Morawieckiego w zakładzie produkcyjnym Grupy Selena w Dzierżoniowie

Premier Mateusz Morawiecki odwiedził zakład produkcji klejów i uszczelniaczy Libra w Dzierżoniowie, należący do Grupy Selena - producenta chemii budowlanej oraz właściciela marki TYTAN Professional. W okresie pandemii Grupa Selena otrzymała wsparcie w ramach tarczy antykryzysowych, co pomogło w utrzymaniu ponad 600 miejsc pracy w zakładach spółki w Polsce.

Zakład Libra, który działa w Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej jest jednym z dwóch europejskich zakładów Grupy Selena wytwarzających kleje i uszczelniacze na rynki europejskie, a także do Kataru, Korei Południowej i Indii.

Jako Grupa Selena korzystaliśmy z tarczy osłonowej w kilkunastu krajach na świecie tam, gdzie działają nasze spółki. Otrzymaliśmy pomoc m.in. w Stanach Zjednoczonych, w Hiszpanii czy we Włoszech. Z pełnym przekonaniem mogę jednak powiedzieć, że polski rząd był jednym z tych rządów, które zareagowały najszybciej. Chcę podziękować za błyskawiczne działanie i bardzo dużą sprawność przyznawania oraz egzekwowania pomocy w ramach tarczy antykryzysowej – podkreślał Krzysztof Domarecki, prezes zarządu Grupy Selena.

Podczas wizyty na terenie zakładu premierowi Mateuszowi Morawieckiemu towarzyszyli: wicewojewoda dolnośląski Jarosław Kresa oraz wicemarszałek województwa dolnośląskiego Grzegorz Macko.

Dziś jesteśmy w niezwykle krytycznym momencie całej epidemii. Z jednej strony spływają do nas niezłe dane makroekonomiczne. Okazuje się, że recesja jest dużo płytsza, niż wydawało nam się jeszcze kilka miesięcy temu. Wyniesie zaledwie 2,6 proc. co stanowi lepszy wynik, niż mogliśmy przewidywać. Łącznie wsparcie dla przedsiębiorców przekroczyło już 175 mld zł. Dzięki temu uratowane zostało ponad 5 mln miejsc pracy. Usłyszałem od panów prezesów, że udało się je ochronić również tutaj, w Dzierżoniowie – powiedział premier Mateusz Morawiecki podczas wizyty w zakładzie Libra należącym do Grupy Selena.

Delegacja przedstawicieli rządu spotkała się z zarządem, zapoznała się także z produktami chemii budowlanej, które są opracowywane w Polsce i dostępne na całym świecie. Wizyta premiera była okazją do dyskusji na temat wsparcia przedsiębiorców środkami rządowymi pochodzącymi z tarczy antykryzysowych. Prezes Seleny Krzysztof Domarecki - wskazał na wyróżniającą się skuteczność i skalę wsparcia na tle programów pomocowych oferowanych w innych krajach. Grupa Selena posiada swoje zakłady produkcyjne w 17 krajach, m.in. w Hiszpanii, Kazachstanie, Chinach, Korei Południowej, Rumunii i Turcji.

Teraz zadaniem przedsiębiorców jest przede wszystkim zapewnić ciągłość i bezpieczeństwo pracy. Już dziś powinniśmy myśleć, w jaki sposób polska gospodarka będzie wychodziła z tego zakrętu – dodał Krzysztof Domarecki.

Premier wyraził też zrozumienie dla przedsiębiorców rozgoryczonych trudną sytuacją gospodarczą oraz podziękował im za zrozumienie, zaangażowanie i wsparcie w walce pandemią.

Dziękuję za solidarność, bo zakłady takie jak ten, już w pierwszych tygodniach pandemii zaczęły produkować płyny do dezynfekcji i dostarczać je bezpłatnie do szpitali. Teraz kiedy przekroczyliśmy już próg narodowego programu szczepień, starajmy się przetrwać w tej atmosferze solidarności – dodał premier Morawiecki w trakcie briefingu prasowego w zakładzie produkcyjnym.

Produkty z dzierżoniowskiej Libry są wysyłane do 40 krajów m.in. do Polski, Rosji, Niemiec na Litwę, a także Kataru, Korei Południowej i Indii. Na początku pandemii zakład Libra przestawił jeden z ciągów technologicznych i rozpoczął produkcję preparatu dezynfekcyjnego TYTAN HEALTH. Pierwsza partia produktu została przekazana bezpłatnie do dolnośląskich szpitali.

Sieć Budowlana na Facebooku Sieć Budowlana na Twitterze Kanał Sieci Budowlanej na YouTube