czwartek, 25 październik 2018 21:00

Materiały Termo Organiki oznakowane symbolem ITB EKO - przyjazny wyrób

Termo Organika, największy polski producent styropianu oraz kompletnego systemu ociepleń, otrzymała świadectwa deklaracji środowiskowych II typu dla produkowanych styropianów oraz pozostałych materiałów wchodzących w skład systemu ociepleń, czyli klejów, tynków, farb, itp. Dokument ten, wydany przez niezależny Instytut Techniki Budowlanej, daje gwarancję rzetelności przekazu producenta oraz świadczy o jakości oferowanego wyrobu.

Świadectwa Deklaracji Środowiskowej II typu dla lidera rynku styropianów

Coraz częściej słyszy się o groźbie klimatycznej katastrofy, za którą odpowiedzialny jest człowiek. Komisja Europejska w ramach prowadzenia proekologicznej polityki wprowadziła narzędzia do wdrażania zasad zrównoważonego rozwoju. Jednym z tych narzędzi są deklaracje środowiskowe, czyli eko-etykiety, których zadaniem jest komunikowanie informacji środowiskowych o wyrobach budowlanych. Deklaracje środowiskowe mają korzystnie wpływać na zmniejszenie obciążenia środowiskowego i zapewnić ciągłe stymulowanie innowacji w procesie produkcji wyrobów.

Termo Organika produkuje tylko przyjazne wyroby

Świadectwa deklaracji środowiskowych II typu oparte o normy PN-EN ISO 14021 wydane przez Instytut Techniki Budowlanej (ITB) potwierdzają, że materiały wchodzące w skład kompletnego systemu ociepleń Termo Organiki nie zawierają substancji szkodliwych dla zdrowia i środowiska, nie niszczą warstwy ozonowej, a w swoim składzie posiadają jedynie dozwolone biocydy zapobiegające rozwojowi grzybów i pleśni na elewacji. Instytut Techniki Budowlanej przyznał również Termo Organice prawo do umieszczenia oznakowania ITB EKO – przyjazny wyrób na opakowaniach styropianów oraz materiałów wchodzących w skład kompletnego systemu ociepleń.

Oznaczenie ITB EKO – przyjazny wyrób to czytelny i wiarygodny komunikat, że oznakowany produkt wyróżnia się pod względem jakości środowiskowej spośród innych wyrobów oferowanych na rynku, przy czym jakość ta została osiągnięta z zachowaniem wymaganych właściwości użytkowych. Świadectwa deklaracji środowiskowych II typu wydane przez ITB na podstawie dogłębnej analizy i odpowiednich badań oddziaływania na środowisko dowodzą, że zarówno styropian, jak i pozostałe składniki systemu ociepleń Termo Organiki, są bezpieczne dla ludzi i środowiska.

- Fakt, że zarówno nasz styropian, jak i materiały wchodzące w skład kompletnego systemu ociepleń, uzyskały świadectwo deklaracji środowiskowej II typu, to dla nas kolejny dowód na to, że wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań ma sens - mówi Krzysztof Krzemień, dyrektor techniczny Termo Organiki - O jakość naszego powietrza walczymy wszyscy. W ramach tej walki od ponad roku prowadzimy kampanię społeczną, w której uświadamiamy, że termomodernizacja to najlepszy sposób na ograniczenie smogu, ponieważ znacząco zmniejsza zużycie energii potrzebnej do ogrzania budynku. Problem smogu dotyka nas wszystkich i choć wiemy, że przed nami jeszcze długa droga, to ważne jest podejmowanie szeregu pojedynczych działań, które prowadzą do ograniczenia emisji szkodliwych substancji.

W dzisiejszych czasach potrzeba jak najwięcej wysokiej jakości „przyjaznych wyrobów”, aby pozytywnie oddziaływać na środowisko naturalne. Odpowiedzialność spoczywa na barkach społeczeństwa do którego należymy, a więc także na producentach materiałów budowlanych.