środa, 14 kwiecień 2021 13:42

Jak odliczyć panele fotowoltaiczne od podatku?

Panele fotowoltaiczne to skuteczny sposób na obniżenie rachunków za energię elektryczną, dlatego też coraz więcej właścicieli domów decyduje się na taką inwestycję.

Decyzję o montażu fotowoltaiki ułatwia także wizja otrzymania na ten cel dotacji lub niskooprocentowanej pożyczki, a także możliwość odliczenia od podatku kosztów montażu systemu. W przypadku tego ostatniego benefitu warto jednak pamiętać, że skorzystanie z niego obwarowane jest pewnymi kryteriami. Tomasz Popiel z firmy De Dietrich wyjaśnia, kto i kiedy może odliczyć od podatku instalację fotowoltaiczną.

Druga połowa kwietnia to moment, kiedy czas na rozliczenie podatku PIT nieubłaganie dobiega końca. Chociaż w tym roku istnieje możliwość skorzystania z opcji wypełnienia rocznego zeznania PIT-37 i PIT-38 przez urzędy skarbowe i jego automatycznego potwierdzenia bez jakiegokolwiek udziału podatnika to w przypadku chęci skorzystania z ulg trzeba o dokumenty zatroszczyć się samodzielnie, a przynajmniej uzupełnić formularz dostępny online. „Aby odliczyć od podatku panele fotowoltaiczne, czyli skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej, należy dodatkowo złożyć w skarbówce załącznik PIT/0 i wpisać sumę wydatków poniesionych na tę inwestycję. Trzeba jednak pamiętać, że kwota ta nie może przekroczyć 53 tysięcy złotych i dotyczy ona łącznie wszystkich działań, związanych z termomodernizacją. Inaczej mówiąc: w danym roku w ramach dostępnego limitu możemy odliczyć tylko fotowoltaikę lub też zsumować koszty tej instalacji, wymiany pieca, stolarki otworowej itp.”, mówi Tomasz Popiel z firmy De Dietrich.

Ulga termomodernizacyjna – kto może z niej skorzystać?

Ulga termomodernizacyjna pozwala odliczyć od dochodu wydatki poniesione między innymi na remonty, które mają na celu zmniejszenie zapotrzebowania budynku na energię, a także na inwestycje, umożliwiające zmianę źródeł energii na tradycyjnych na odnawialne. „Zakup i montaż fotowoltaiki mieszczą się właśnie w tych kategoriach, dlatego taka ulga przysługuje osobom fizycznym, które w ubiegłym roku zdecydowały się na nową instalację lub postanowiły istniejącą uzupełnić o kolejne ogniwa. Warto jednak pamiętać, że z odliczenia od podatku skorzystać można tylko w przypadku istniejących już domów jednorodzinnych (wolnostojących, szeregowych i tzw. bliźniaków). Jeżeli dom jest dopiero w budowie lub nie ma wszystkich niezbędnych odbiorów technicznych to ulga na fotowoltaikę niestety nie przysługuje”, wyjaśnia przedstawiciel marki De Dietrich. „Dobrą informacją jest natomiast fakt, że skorzystanie z różnych form dofinansowania na zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej nie wyklucza ulgi termomodernizacyjnej. W takim przypadku od podatku odpisać można jednak tylko realnie poniesione wydatki, zatem kwoty z faktur muszą zostać pomniejszone o wysokość otrzymanych dotacji”, dodaje Tomasz Popiel.

Podsumowując:

• z ulgi na zakup i instalację paneli fotowoltaicznych skorzystać mogą właściciele i współwłaściciele domów jednorodzinnych, którzy zdecydowali się na taką inwestycję w celu poprawy efektywności energetycznej budynku. Nie może to być zatem dom dopiero powstający, bo takim przypadku nie ma mowy o modernizacji, lecz o budowie już z uwzględnieniem fotowoltaiki,
  • z ulgi można skorzystać nawet w przypadku wzięcia dotacji lub pożyczki na montaż fotowoltaiki, jednak od podatku odpisuje się tylko koszty poniesione z własnej kieszeni,
  • wysokość odpisu nie może przekroczyć 53 000 złotych, przy czym jest to maksymalna, łączna kwota wszystkich wydatków poniesionych na termomodernizację w danym roku podatkowym (pełna lista materiałów znajduje się w rozporządzeniu Ministra Inwestycji i Rozwoju z dnia 21 grudnia 2018 r. w sprawie określenia wykazu rodzajów materiałów budowlanych, urządzeń i usług związanych z realizacją przedsięwzięć termomodernizacyjnych),
  • ulgę rozlicza się na podstawie imiennych faktur, zatem proces zakupu i instalacji fotowoltaiki musi być przeprowadzony legalnie,
  • koszt paneli fotowoltaicznych musi być poniesiony w danym roku podatkowym, choć samą inwestycję można ukończyć w ciągu trzech kolejnych lat.
Sieć Budowlana na Facebooku Sieć Budowlana na Twitterze Kanał Sieci Budowlanej na YouTube