poniedziałek, 15 kwiecień 2019 12:31

Hörmann wspiera młodych architektów

Firma Hörmann wspiera młodych architektów oraz odważne i odpowiedzialne projekty architektoniczne. Jako sponsor Fundacji im. Stefana Kuryłowicza promuje najlepsze pomysły na ulepszenie przestrzeni publicznej w Polsce i pomaga w ich realizacji. Z jej udziałem rozstrzygnięto, organizowany przez Fundację w ramach programu PRAKTYKA, konkurs stypendialny.

Celem programu jest wyłanianie zaangażowanych młodych adeptów architektury, którzy najtrafniej umieją rozpoznać problemy przestrzeni, w której żyją i znaleźć ich najlepsze praktyczne rozwiązanie. W tym roku merytoryczne i finansowe wsparcie na rozwinięcie swej wizji otrzyma Agnieszka Dąbek. Jury z branżowym wsparciem Agnieszki Olędzkiej z firmy Hörmann nagrodziło ją za projekt „Oddział Warszawa“.

- Agnieszka Dąbek proponuje odważną socjologicznie zmianę myślenia projektowego. Zamiast projektować enklawy dla seniorów czy domy pogodnej starości autorka zadaje pytanie: „w jaki sposób aglomeracja miejska jako całość da się dostosować do nowych potrzeb? – podkreślano podczas otwartych obrad jury.

Teraz wizja ta będzie mogła zostać rozwinięta w szczegółową koncepcję architektoniczną.

Finał programu PRAKTYKA, wraz z programem TEORIA, odbył się Warszawskim Pawilonie Architektonicznym ZODIAK. Wpisuje się on w ciąg zdarzeń, które dają wyraz zaangażowaniu firmy Hörmann
w działania na rzecz Seniorów. W marcu 2019 roku napęd do drzwi wewnętrznych PortaMatic firmy Hörmann otrzymał Certyfikat i Znak Jakości OK SENIOR®.