sobota, 10 sierpień 2019 10:53

Systemy kontroli dostępu do płatnych parkingów długoterminowych

Odpowiednia liczba miejsc parkingowych to ważny element miejskiej infrastruktury. Odrębnej przestrzeni parkingowej potrzebują mieszkańcy, zakłady pracy, hotele.

Dlatego Hörmann oferuje szlabany, terminale wjazdowe i wyjazdowe oraz kasy automatyczne, które umożliwiają sterowanie wjazdem i wyjazdem samochodów – od małych parkingów po duże parkingi wielopoziomowe.

W czasach, gdy przestrzeń parkingowa w miastach jest coraz bardziej ograniczona, dostęp do niepublicznych parkingów powinny mieć wyłącznie osoby uprawnione. W tym celu stosuje się systemy szlabanów, które umożliwiają przejazd tylko pojazdom posiadającym prawo wjazdu na dany teren. Aby zweryfikować uprawnienia dostępu do parkingu wykorzystywane są różne elementy sterujące oraz nośniki identyfikacji. Do takich rozwiązań należą nadajniki, karty wjazdowe, smartfony, a także pętle indukcyjne i kamery rozpoznające numery tablic rejestracyjnych.

Szlabany

Firma Hörmann oferuje szlabany w najróżniejszych wymiarach i wersjach wykonania. Dostępne są warianty z ramieniem płaskim, okrągłym i ośmiokątnym, a także - gdy jesteśmy ograniczeni wysokością wjazdu - z ramieniem łamanym. Szlabany mogą zagradzać przejazdy o szerokości do 10,5 m.

Montowane standardowo zabezpieczenie przed aktami wandalizmu chroni szlabany przed uszkodzeniem na wypadek prób siłowego otwarcia, np. przez podniesienie ramienia z użyciem siły. Wszystkie komponenty systemu są montowane i testowane w fabryce przed ich wysyłką do klienta. Skraca to czas montażu i uruchomienia oraz gwarantuje bezpieczeństwo działania.

Terminale wjazdowe i kasy automatyczne

Poza systemami szlabanów firma Hörmann oferuje terminale wjazdowe i wyjazdowe oraz kasy automatyczne do obsługi parkingów długoterminowych.

Administrator parkingu ma do dyspozycji system zarządzania identyfikacją podłączony przez sieć przewodową lub bezprzewodową. Wygodne zarządzanie systemami szlabanów i parkingów jest możliwe niezależnie od miejsca pobytu, dzięki możliwości obsługi za pośrednictwem serwera WWW. Połączenie z serwerem zapewnia dostęp do całego systemu miejsc postojowych i możliwość szybkiego analizowania usterek z dowolnego miejsca na świecie.