niedziela, 15 grudzień 2019 15:27

Hörmann z nagrodą Dobry Design 2020

Słupek elektromechaniczny z linii High Security Line firmy Hörmann, do stref o najwyższych wymaganiach bezpieczeństwa, nagrodzony został w konkursie Dobry Design 2020. To kolejny już produkt tego producenta wyróżniony w organizowanym corocznie przez redakcję magazynu Dobrze Mieszkaj plebiscycie.

Celem konkursu jest wyróżnienie najciekawszych wzorniczo, powstałych w ostatnim czasie, rozwiązań będących efektem kreatywnego, odważnego myślenia, zarówno o technologii i designie, jak i o ekologii i biznesie. A także wskazanie produktów, które najlepiej odpowiadają na potrzeby zmieniającego się świata.

Certyfikowany elektromechaniczny słupek antyterrorystyczny firmy Hörmann to nowość na światową skalę. Urządzenie posiada nowoczesny elektromechaniczny silnik bezszczotkowy, który spełnia surowe wymogi środowiskowe - nie wymaga bowiem stosowania oleju hydraulicznego. Jego atutem jest też brak konieczności częstych konserwacji, łatwe serwisowanie oraz funkcja łagodnego rozruchu i zatrzymania cylindra. Słupek może być wyposażony w dodatkowe zabezpieczenie EFO (Emergency Fast Operation), które umożlwia podniesienie go w ciągu 1,5 sekundy.

Ta antyterrorystyczna zapora, która przeszła testy zderzeniowe z wykorzystaniem dużych obciążeń i posiada odpowiednie międzynarodowe certyfikaty, ma też bardzo estetyczny wygląd. Słupek o wysokości 1,2 m wykonany jest ze stali o grubości 23 mm i oferowany w dwóch wariantach – ze stali lakierowanej lub stali nierdzewnej.

Jury złożone ze 150 architektów i projektantów wyróżniło ten produkt w kategorii Nowoczesne technologie. W sumie z ponad 220 zgłoszonych do dziewiątej edycji konkursu Dobry Design nagrodzono 15 produktów.

Nagroda wręczona została podczas VII Forum Dobrego Designu, które 5 grudnia odbyło się w Warszawie.